Powstający w wyniku fermentacji kapusty sok ma liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Sok z kiszonej kapusty (https://www.bee.pl/bio-food-sok-z-kiszonej-kapusty-300-ml-bio_p995131.html) stanowi źródło witamin oraz probiotyków mających wpływ na układ pokarmowy i dobrą kondycję całego organizmu. Podobnie jak wszystkie kiszone warzywa i owoce ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, jest niskokaloryczny i dobrze przyswajalny. Czy warto sięgać po sok z kiszonej kapusty w codziennej diecie?
Skład soku z kiszonej kapusty
Zarówno kiszona kapusta i jak i powstały przy procesie kiszenia sok posiada wiele cennych składników odżywczych dzięki czemu jest bardzo dobrym i zdrowym uzupełnieniem codziennej diety. W soku z kiszonej kapusty znajdują się:
- kwas mlekowy i bakterie probiotyczne
- liczne witaminy: C, A, E, PP, K, oraz witaminy z grupy B
- błonnik
- składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź
- luteina, zeoksantyna.
Właściwości i zastosowanie soku z kiszonej kapusty
Polecany szczególnie osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy, jak również osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Profilaktycznie warto go stosować w okresie jesienno-zimowych do podniesienia odporności na infekcje.
Sok z kiszonej kapusty jak również inne kiszone warzywa i owoce – ma wiele dobroczynnych zalet:
- działa odkwaszająco na organizm
- korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit
- reguluje pracę żołądka
- wspomaga odchudzanie
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- chroni przed nowotworami żołądka
- wspomaga walkę z pasożytami
- pomaga wchłaniać żelazo
- zwiększa odporność organizmu
- wzmacnia serce i ścianki naczyń krwionośnych
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
- korzystnie wpływa na pracę wątroby
- stosowany do płukania wzmacnia dziąsła i łagodzi stany zapalne jamy ustnej
- poprawia stan, wygląd i kondycję skóry
- zawartość luteiny i zeoksantyny poprawia wzrok i opóźnia rozwój zaćmy
- leczy zatrucie alkoholem.
Warto go stosować w codziennej diecie także przy dnie moczanowej, chorobach tarczycy, cukrzycy i problemach z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz jako pomoc w leczeniu trądziku.
Kto nie powinien pić soku z kiszonej kapusty – czyli przeciwskazania do stosowania
Pomimo niezaprzeczalnych cennych właściwości i korzystnego wpływu na organizm nie każdy może stosować sok z kiszonej kapusty. Z uwagi na dość dużą zawartość soli regularne używanie soku nie jest zalecany osobom z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. Trzeba być ostrożnym również w przypadku niektórych chorób układu krążenia oraz układu pokarmowego. W takich sytuacjach najlepiej możliwość spożywania soku skonsultować z lekarzem.