Powstający w wyniku fermentacji kapusty sok ma liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Sok z kiszonej kapusty (https://www.bee.pl/bio-food-sok-z-kiszonej-kapusty-300-ml-bio_p995131.html) stanowi źródło witamin oraz probiotyków mających wpływ na układ pokarmowy i dobrą kondycję całego organizmu. Podobnie jak wszystkie kiszone warzywa i owoce ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, jest niskokaloryczny i dobrze przyswajalny. Czy warto sięgać po sok z kiszonej kapusty w codziennej diecie?

Skład soku z kiszonej kapusty

Zarówno kiszona kapusta i jak i powstały przy procesie kiszenia sok posiada wiele cennych składników odżywczych dzięki czemu jest bardzo dobrym i zdrowym uzupełnieniem codziennej diety. W soku z kiszonej kapusty znajdują się:

  • kwas mlekowy i bakterie probiotyczne
  • liczne witaminy: C, A, E, PP, K, oraz witaminy z grupy B
  • błonnik
  • składniki mineralne: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź
  • luteina, zeoksantyna.

Właściwości i zastosowanie soku z kiszonej kapusty

Polecany szczególnie osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy, jak również osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Profilaktycznie warto go stosować w okresie jesienno-zimowych do podniesienia odporności na infekcje.

Sok z kiszonej kapusty jak również inne kiszone warzywa i owoce – ma wiele dobroczynnych zalet:

  • działa odkwaszająco na organizm
  • korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit
  • reguluje pracę żołądka
  • wspomaga odchudzanie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • chroni przed nowotworami żołądka
  • wspomaga walkę z pasożytami
  • pomaga wchłaniać żelazo
  • zwiększa odporność organizmu
  • wzmacnia serce i ścianki naczyń krwionośnych
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby
  • stosowany do płukania wzmacnia dziąsła i łagodzi stany zapalne jamy ustnej
  • poprawia stan, wygląd i kondycję skóry
  • zawartość luteiny i zeoksantyny poprawia wzrok i opóźnia rozwój zaćmy
  • leczy zatrucie alkoholem.

Warto go stosować w codziennej diecie także przy dnie moczanowej, chorobach tarczycy, cukrzycy i problemach z refluksem żołądkowo-przełykowym oraz jako pomoc w leczeniu trądziku.

Kto nie powinien pić soku z kiszonej kapusty – czyli przeciwskazania do stosowania

Pomimo niezaprzeczalnych cennych właściwości i korzystnego wpływu na organizm nie każdy może stosować sok z kiszonej kapusty. Z uwagi na dość dużą zawartość soli regularne używanie soku nie jest zalecany osobom z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. Trzeba być ostrożnym również w przypadku niektórych chorób układu krążenia oraz układu pokarmowego. W takich sytuacjach najlepiej możliwość spożywania soku skonsultować z lekarzem.